Uw kat trimmen

Op maandag heb ik een speciale kattendag. Er worden dan alleen katten getrimd en er zijn dan geen honden aanwezig. Wat ik erg belangrijk vind tijdens een trimbehandeling is om rustig en geduldig te werk te gaan zodat uw kat kan ontspannen of in ieder geval zo min mogelijk stress ervaart. Katten zijn stressgevoelige dieren, maar gelukkig zijn er ook veel katten die het kammen erg fijn vinden en hier zichtbaar van genieten. Uiteraard zijn er ook katten die het allemaal wat spannender vinden. Met rust en geduld kom je vaak al heel ver. Het welzijn van de kat staat dan ook altijd voorop.

Waarom een kat trimmen?
Het onderhouden van een halflange of lange vacht vergt meer werk dan het onderhouden van een kortharige vacht. Deze vachten lopen meer risico op klitten en vervilting. Maar ook katten met kortharige vachten hebben baat bij een trimbehandeling. Zo worden losse haren en onderwol deels verwijderd en kan uw kat flink door zijn verharingsperiode heen worden geholpen.

Redenen voor het trimmen van uw kat:

  • Het is te veel werk voor uw kat alleen.
  • Uw kat heeft hulp nodig vanwege ziekte, artrose of ouderdom.
  • Uw kat is vies en kan zichzelf niet goed meer schoonmaken. 
  • Uw kat heeft last van haarballen. Katten kunnen bij het wassen van zichzelf veel haar binnen krijgen.

Waaruit bestaat een trimbehandeling?
Afhankelijk van de vacht en de conditie voer ik de onderstaande behandelingen uit: 

  • Kammen
  • Ontwollen
  • Scheren
  • Wassen en drogen
  • Nagels knippen
  • Schoonmaken van de oren, ogen en neusje

De trimbehandeling wordt altijd uitgevoerd zonder narcose.

Wassen en drogen zit niet standaard bij de trimbehandeling inbegrepen. Dit doe ik alleen op verzoek of indien het echt nodig is. Als het niet nodig is om de vacht te wassen en de kat ervaart te veel stress dan raad ik dat in zo’n geval af.

Als een vacht veel klitten heeft of vervilt is, zal het noodzakelijk zijn om de kat te scheren. Het hoofd, de benen, de pootjes en de staart zullen niet geschoren worden. Bij niet al te veel klitten is het ook mogelijk om alleen de klitten weg te scheren. Klitten zijn zeer pijnlijk voor katten. Na het wegscheren van de klitten zal de kat zich veel beter voelen. 

Jong geleerd is oud gedaan
Het is belangrijk om uw kat al van jongs af aan te laten wennen aan vachtverzorging. Hier kunt u zelf al thuis mee beginnen. Vanaf 10 weken kunt u met uw kitten al terecht in de trimsalon voor een kennismaking. Het is wel van belang dat uw kitten al ingeënt is of in ieder geval de eerste inenting heeft gehad. 

Bekijk foto's Tips Contact